12 храни, които ни правят по-умни




През последните 20 години научихме повече за това как работи мозъкът ни, отколкото за всички предишни години.
Например, сега знаем, че здравият мозък продължава да развива нови невронни връзки през целия ни живот. Знаем също така, че интелигентността не е нещо фиксирано.
Тези открития ни водят до днешната тема: храните, които ни правят по-умни.
Точно така, това е вярно. Избирането на подходящите храни всеки ден може да увеличи нашите умствени възможности.



Ядки и семена
Може да има причина орехът да изглежда като миниатюрен мозък. Според многобройни проучвания орехите са най-мощните ядки или семена за мозъчната енергия и здравето на мозъка. Богат на витамин Е и цинк, практически всяка ядка или семе могат да подобрят когнитивните умения и паметта. Техните свойства спомагат също и за предотвратяване на когнитивния спад и насърчаване на здравословното кръвообращение.

Банани
Бананите са още една суперхрана, богата на калий, магнезий, витамини С и Б6. Б6 спомага за производството на мозъчните химикали допамин, серотонин, норепинефрин (норадреналин) и GABA. (Може би това е причината, поради която Миньоните са толкова умни. Хм ...)


Спанак


Спанакът е хранителна електростанция - буквално - той се нарича суперхрана от специалисти по хранене и диетолози. Той е пълен с фолиева киселина, хранителна съставка, която стимулира мозъчната активност. Спанакът е и недооценен източник на витамин С. Витамин С е от съществено значение за мозъчните задачи като учене, памет и внимание.

Яйцата


Както бе споменато в първото проучване, яйцата са богат източник на лутеин - естествен каротеноид. Лутеинът с помага за предотвратяване или забавяне на когнитивния спад в експерименталните проучвания. Що се отнася до мозъчната енергия, първичната стойност на яйцата е в съдържанието на аминокиселини. Яйцата също така подпомагат ученето и паметта, като подпомагат производството на норадреналин, допамин и GABA (медиатор – релаксант в мозъка,GABA се свързва със състояния на спокойствие и умствена концентрация.)

Кафе и чай

Кафето и чая са добре известни със стимулиращите си ефекти, но имат и много други предимства. И двете напитки имат защитен ефект върху мозъка. Много проучвания показват, че кафето и чая спомагат когнитивната функция и потенциално забавят развитието на болестта на Алцхаймер.

Авокадо


Друга суперхрана, авокадото е наситено със здравословни мазнини, витамин Е, каротин и ликопен (последните две са антиоксиданти) и други важни минерали.  Витамин Е обслужва някои жизненоважни функции; не само, че е мощен антиоксидант, но вит. "Е" е и съществен витамин при производството на мозъчни химикали - ацетилхолин (отнасящ се до учене и памет) и GABA (химикалът " отпусни ме").

Млечни продукти

Както бе споменато, мозъкът е около 50 процента мазнина. Дефицитът на основни мазнини е свързан с дегенеративни заболявания, включително множествена склероза. Когато се консумират умерено, млечните продукти могат драстично да подобрят мозъчната функция. Киселото мляко, сиренето и прясното мляко съдържат здравословни количества калций, магнезий, протеин и витамин D.

Морски дарове

Морските дарове и ракообразните са богати на витамин В12 и на протеини. B12 поддържа производството на допамин и серотонин в мозъка. Месото на морските дарове е богато също на минералите мед, йод, литий, манган и цинк.

Бобови растения

Бобовите растения съдържат зърнени семена. Тези семена са богати на всички видове основни минерали, включително желязо, калий, магнезий и цинк. Те също така включват куп Б-витамини, включително ниацин - БЗ, тиамин – Б1 и фолат (и фолиева киселина, форми на витамин Б9).


Рибено масло



Около половината от нашия 3-килограмов мозък включва липиди или мастни киселини. Рибеното масло, разбира се, е богато на всички видове мастни киселини. Омега-3 имат дълбок ефект върху структурата и функцията на нашия мозък. Те също така повишават нашето познание, увеличават паметта и имат ефект на анти-стареене.

Боровинки

Боровинките и малините са пълни с антиоксиданти, които помагат да се борим със свободните радикали. Така , антиоксидантите насърчават производството на нервни клетки в мозъка и тялото. Невроните, "сигнализиращите"  мозъка клетки, изискват защита; и една шепа тъмни боровинки помагат с тази функция.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са здравословен източник на сложни въглехидрати,които се разграждат до глюкоза - източник на първична енергия за мозъка. Тъй като пълнозърнести храни се разграждат бавно,енергийните им ефекти продължават часове.



Популярни публикации